Пазарите на труда в ОИСР остават свити, а безработицата  запазва

...
Пазарите на труда в ОИСР остават свити, а безработицата  запазва
Коментари Харесай

Заплатите в ОИСР спадат с 3,8%, най-голямо понижение има в Унгария

Пазарите на труда в Организацията за икономическо сътрудничество и раз остават свити, а безработицата  запазва рекордно ниско равнище, което не е следено от 70-те години на предишния век.

Въпреки това номиналните заплати не могат да се изравнят с високата и непрекъсната инфлация, а действителните приходи на служащите понижават в съвсем всички страни.

Това демонстрират данните в най-новия отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за вероятностите пред пазара на труда.

Все по-бързото развиване на изкуствения разсъдък евентуално ще окаже доста въздействие върху работните места, се споделя още в отчета.

Пазарите на труда остават извънредно свити в множеството страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, макар че броят на свободните работни места понижава.

Заетостта се стабилизира на равнище, малко по-високо от това преди пандемията, до момента в който нивата на безработица в Организацията за икономическо сътрудничество и раз остават исторически ниски.

Броят на неактивните лица в трудоспособна възраст е по-малък, в сравнение с преди пандемията, а междинният брой отработени часове на заето лице е над или малко под равнищата отпреди рецесията в множеството страни.

Докладът отбелязва растеж в заплащането на чиновниците, само че той е в по-малка степен от инфлацията, което води до спад на действителните заплати в съвсем всички браншове и страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Реалната стойност на законоустановените минимални работни заплати се резервира с помощта на постоянното адаптиране към инфлацията в доста страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това е от изключително значение, защото високата инфлация е тежко задължение за семействата с ниски приходи, показват от организацията.

Заради резултатите от инфлацията, заплатите в Организацията за икономическо сътрудничество и раз са спаднали приблизително с 3,8% през първото тримесечие на 2023 година по отношение на същия интервал предходната година.

Най-значително понижение на действителните хонорари е регистрирано в Унгария - 15,6%, следвана от Латвия с 13,4% и Чехия с 10,4%.

Най-слабо въздействие на инфлацията върху заплатите се следи в Белгия, Коста Рика и Израел, като в европейската страна даже се следи нарастване от 2,9%.



В доста страни и браншове облагите на фирмите са нарастнали повече от разноските за труд, което демонстрира, че рецесията с разноските за живот не е споделена еднообразно от всички.

Макар че фирмите към момента ползват изкуствения разсъдък на относително ниско равнище, бързият прогрес, в това число в региона на генеративния AI (напр. ChatGPT), намаляващите разноски и възходящата наличност на служащи с умения в региона на AI демонстрират, че страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз може би са на прага на гражданска война в тази област.

Изключително значимо е да се съберат нови и по-добри данни за внедряването и потреблението на AI на работното място, в това число кои работни места ще се трансформират, ще бъдат основани или ще изчезнат и по какъв начин се трансформират потребностите от умения.

При разглеждане на всички технологии за автоматизация, в това число AI, 27 % от работните места са в специалности, изложени на висок риск от автоматизация.

През 2022 година Организацията за икономическо сътрудничество и раз събра данни за въздействието на изкуствения разсъдък върху хората и техните работни места в индустриалния и финансовия бранш на седем страни.

Констатациите демонстрират, че потреблението на AI на работното място може да докара до позитивни резултати за служащите във връзка с удовлетвореността от работата, здравето и заплатите.

Съществуват обаче и опасности, свързани с неприкосновеността на персоналния живот, интензивността на работата и пристрастията.



Проучването разкри ясно разделяне сред това, което служащите мислят за потреблението на AI на работното си място през днешния ден, и страховете им за бъдещето. Резултатите акцентират незабавната нужда от политически дейности в този момент, допълват от организацията.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е одобрена интернационална организация с водеща роля в изработването и използването на най-високи стандарти във всички основни области като ръководство, данъчната политика, транспортна инфраструктура, селско стопанство, обучение, цифрова стопанска система и нововъведения, климат и други

В Организацията за икономическо сътрудничество и раз членуват 38 страни, измежду които най-развитите стопански системи от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Наред с България, претенденти за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз са още Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР